24 HOURS BANTUAN IKHLAS

Takaful IKHLAS, Agrobank bekerjasama

27 Mar 2017

Berita Harian

Takaful Ikhlas Bhd (Takaful IKHLAS), anak syarikat MNRB Holding Bhd, menysasar meraih sumbangan premium RM211 juta dalam tempoh lima tahun menerusi kerjasama terbaharunya dengan Agrobank. Presiden merangkap Ketua Pegawai Eksekutifnya, Datuk Ab Latiff Abu Bakar, berkata sepanjang tempoh usaha sama lima tahun itu, Takaful IKHLAS akan bertanggungjawab memperkenalkan lebih bknyak produk inovatif khusus untuk Agrobank, bagi membolehkan Agrobank menawarkan produk yang komprehensif.

Lancar Pelan Takaful Pendidikan

Menerusi MoU itu, kedua-­dua pihak bersetuju menjadi rakan takaful pilihan untuk tempoh lima tahun akan datang. Ditanya berhubung jangkaan prestasi kewangan Takaful IKHLAS untuk tahun kewangan berakhir 31 Mac 2017, Ab Latiff berkata pihaknya yakin meraih pendapatan sumbangan kasar lebih baik Berita Harian Takaful Ikhlas Bhd (Takaful IKHLAS), anak syarikat MNRB Holding Bhd, menysasar meraih sumbangan premium RM211 juta dalam tempoh lima tahun menerusi kerjasama terbaharunya dengan Agrobank.

Presiden merangkap Ketua Pegawai Eksekutifnya, Datuk Ab Latiff Abu Bakar, berkata sepanjang tempoh usaha sama lima tahun itu, Takaful IKHLAS akan bertanggungjawab memperkenalkan lebih bknyak produk inovatif khusus untuk Agrobank, bagi membolehkan Agrobank menawarkan produk yang komprehensif. Beliau berkata, sebagai permulaan Takaful IKHLAS dan Agrobank sudah melancarkan Agro Nurani, iaitu pelan takaful yang dirangka khusus untuk Orang Kurang Upaya (OKU) Januari lalu. Ia adalah produk perlindungan takaful pertama seumpamanya di negara ini.

"Bagi meneruskan keqasama mi, Takaful IKHLAS dan Agrobank akan melancarkan pelan takaful pendidikan pertengahafl tahun ini. "Kami mensasar meraih sumbangan RM211 juta dalam tempoh lima tahun menerusi keijasama ini," katanya. Beliau berkata demikian pada sidang media di majlis pemeteraian Memorandum Persefahaman (MoU) antara Takaful IKHLAS dan Agrobank di Kuala Lumpur, semalam. Yang Hadir sama Presiden merangkap Ketua Pegawai Eksekutif Agrobank, Datuk Wan Mohd Fadzmi Wan Othman.

Menerusi MoU itu, kedua­dua pihak bersetuju menjadi rakan takaful pilihan untuk tempoh lima tahun akan datang. Ditanya berhubung jangkaan prestasi kewangan Takaful IKHLAS untuk tahun kewangan berakhir 31 Mac 2017, Ab Latiff berkata pihaknya yakin meraih pendapatan sumbangan kasar lebih baik berbanding tahun kewangan sebelumnya.

"Kami berharap ia mencecah RMi bilion dalam tahun kewangan berakhir 31 Mac 2017," katanya. Sementara itu, Wan Mohd Fadzmi berkata satu lagj inisiatif besar yang sedang dibuat secara bersama oleh Agrobank dan Takaful IKHLAS + ialah kerjasama mereka bentuk skim takaful untuk tanaman padi. Beliau berkata, skim itu akan memberi perlindungan daripada bencana seperti banjir, kemarau dan penyakit kepada lebih suku juta penanam padi di seluruh negara.

"Mereka selama ini terpaksa menanggung sendiri kerugian apabila tanaman mereka musnah akibat bencana atau penyakit. "Saya percaya dan berharap lebih banyak skim perlindungan takaful khusus bagi sektor pertanian, ternakan dan.perikanan dapat disediakan meMui keijasama antara Agrobank dan Takaful IKHLAS," katanya.